Het boek van je leven.

'Laat je ouders geen intieme vreemden zijn'


AD Magazine - Psycholoog Rene Diekstraat


In het Algemeen Dagblad schreef psycholoog Réne Diekstra een column met die titel. Hij vertelt dat uit onderwijs en onderzoek blijkt dat veel volwassenen weinig weten over de jeugd van hun ouders.


,,Als je opgroeit in een groot gezin, zoals ik, dan breng je zelden tijd met je ouders alleen door. Ik heb lange tijd gedacht dat ik daarom zo weinig wist van de kinder- en jeugdjaren van mijn ouders, van de belangrijke gebeurtenissen en personen in hun leven, en van hun wensen, teleurstellingen en successen. Ze zijn spijtig genoeg relatief onbekenden voor mij gebleven." (...)


,,Inmiddels weet ik uit onderwijs en onderzoek dat de meeste volwassenen weten weinig over de ontwikkeling van hun ouders van kind tot volwassene.”


Laat je ouders hun verhalen delen/geef je kinderen een diepere kijk in je leven.

75 jaar geleden werd de

Tweede Wereldoorloog beeïndigd


Dit jaar vieren we 75 jaar vrijheid. 


Mijn opa vertelde altijd veel over de oorlogstijd tegen zijn zoon -mijn vader- en mij. Hij vocht in 1940 in Rotterdam tegen de Duitsers en heeft het bombardement meegemaakt en overleefd.

Omdat ik als klein meisje nog niet veel begreep van de oorlog, vroeg ik mijn vader in het kader van 4-5 mei naar de verhalen van mijn opa en oma.


,,Opa was sergeant en terwijl hij met een van zijn soldaten in gesprek was, kreeg die een kogel in zijn hoofd en viel dood neer. Hij heeft veel gewonde en dode militairen gezien. Heftige tijd!

Oma woonde in de boerderij van haar ouders waar eerst Nederlandse militairen, toen Duitse militairen en vanaf eind 1944, Engelse militairen ingekwartierd waren. De Duitse officieren waren niet altijd correct tegen mijn moeder. Ook een van haar broers kreeg een flink pak slaag waar het hele gezin bij stond.

Een Duitse officier heeft op een gegeven moment gedreigd oma de kogel te geven omdat ze weigerde om hem een hand te geven. Mijn opa heeft moeten praten als brugman om hem op andere gedachten te brengen…”

Gezien in